Værdi
Læs om projektets inddragelse af lokalområdet og værdiskabende initiativer
Lokal værdiskabelse
Vi har en klar ambition om at inddrage lokalbefolkningen i stort omfang, også ud over de lovmæssige forpligtelser således, at lokalbefolkningen, der kommer til at leve med vindmøllerne som nabo til dagligt, får en væsentlig del af de årlige pengestrømme fra vindmøllernes drift. Det er fair og giver mening fra alle sider af bordet. Momentum vil derfor i forbindelse med en gennemførsel af projektet tilbyde lokalsamfundet en række værdiskabelsesinitiativer, som er illustreret i følgende model, som beskrives efterfølgende.
Vindpark Frydendal K/S
- Udviklingsselskab frem til drift
- Driftsselskab når konstruktion er færdig
- Administreres af Momentum de første 5 år
Vindpark Frydendal I/S
- Lokalt ejerskab for alle < 5,5 km
- Investerer først når alle projektgodkendelser er opnået og konstruktionsfase påbegyndes (min. 20 procent)
Fonden Vindpark Frydendal
- Andele i overskuddet for sognene Vind, Vinding og Ørnhøj etableres som en projektforudsætning (5 procent) og styres lokalt ift. fordeling af midler til lokale formål
Medejere i Vindpark Frydendal
- Momentum
- Finansierer udviklingen og projektet fuldt ud frem til opnåelse af projekttilladelser
Fond
5 % af det årlige overskud forankres i en lokal fond, som styres lokalt, og som alene har til formål, at sikre, at de penge som udloddes til området, forvaltes i henhold til den fondsaftale, som etableres. Midlerne udloddes årligt og kan anvendes til almennyttige formål, eksempelvis vandrestier, shelters, bidrag til sportsklubber, foreninger og meget andet. Det er op til fondens bestyrelse at vurdere borgernes ansøgninger og fordele midlerne.
Ud fra aktuelle (aug 2022) budgetforudsætninger med fuldt forbehold, så forventes det, at fonden modtager ca. 30 mio. DKK over 30 år ligeligt fordelt per år som følge af en omfordelingsmodel.
Hensigten med fonden er, at den skal komme formål inden for sognene Vind, Vinding og Ørnhøj og nærmeste omegn til gode.
Medejerskab
Vi vil, når vi har opnået miljøgodkendelse og byggetilladelse, men før konstruktionsfasen igangsættes, udbyde minimum 20 procent af ejerskabet i vindmølleprojektet i en radius af 5,5 km afstand til nærmeste vindmølle.
Mere information følger omkring investering, pris, afkast og struktur, når det endelige projekt er kendt. Du kan skrive dig op her på siden under [Medejerskab], hvis du er interesseret i at blive medejer.
Lokale partnerskaber
Projektet har en klar lokal ambition, og vi er i dialog med flere lokale aktører om partnerskaber.
Momentum afsøgermuligheden for at tilbyde en fastprisaftale på el til forbrugerne indenfor 5,5 km. Der vil også blive mulighed for lokal beskæftigelse i forbindelse med driften af parken.
Har man gode idéer til andre tiltag, så skriv til os.
ve-loven
VE-loven indeholder forskellige tiltag til fremme af vedvarende energi:
VE-bonusordningen, Værditabsordningen og Salgsoptionsordningen.
Kommunen
Kommunen modtager som en del af VE-loven fra 2020 en engangsbetaling på 125.000 DKK per nettilsluttet MW. Midlerne administreres af kommunen og kan anvendes bredt til kommunale tiltag, men det er hensigten med loven, at midlerne fortrinsvist skal støtte projekter ansøgt af nære naboer til det vedvarende energianlæg samt grønne tiltag i kommunen.
De forskellige tiltag vil udmønte i en projektstruktur som skitseret oven for.
Hvad synes du?
Bliv klogere på projektet og hvad det betyder for området her på sitet og giv gerne din mening til kende via knappen Din Mening øverst til højre.
Vi opfordrer til dialog og til, at man engagerer sig for at få indflydelse.